НАУКОВА ЕКСКУРСІЯ ДО ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ФІРМИ «ДАРНИЦЯ»

(4 жовтня 2017 року)

4 жовтня 2017 року відбулася наукова екскурсія до фармацевтичної фірми «Дарниця», яка проходила в рамках співпраці кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології із Українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни МОЗ України (с. Циблі) та з метою удосконалення знань з основ медицини.

Безпосередню участь у екскурсії прийняли лікарі медико-соціального центру ветеранів війни (невропатологи, кардіологи) та викладачі кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології Л.П. Товкун, К.С. Варивода, О.М. Миздренко, Н.А. Харченко, Ю.Л. Козубенко, М.А. Буц.

На сьогодні «Дарниця» одне з найбільших в Україні фармацевтичних підприємств, яке спеціалізується на виробництві різноманітної продукції: твердих лікарських форм (таблеток, таблеток, вкритих оболонкою, капсул); розчинів для ін’єкцій в ампулах; крапель (стерильних і нестерильних); м’яких лікарських форм (мазі, креми, гелі, шампуні, розчини для зовнішнього застосування); стерильних порошків для приготування розчинів для ін’єкцій; інфузійних розчинів, що складає понад 250 найменувань готових лікарських засобів.

Працівники фармацевтичної фірми «Дарниця» ознайомили учасників екскурсії з різними стадіями виробництва лікарських засобів, умовами праці на підприємстві. Екскурсія включала відвідування зон прийому та відбору лікарської сировини, ампульного цеху, нової лінії інфузійних розчинів у поліпропіленових флаконах та ін.

На завершення екскурсії кандидат медичних наук, доцент кафедри кардіології НМАПО імені П.Л. Шупика Поташев Сергій Вікторович провів для учасників майстер-клас: «Діагностика і лікування пацієнта зі стабільною ІХС та порушеннями ритму серця в практиці сімейного лікаря».

 

 

 

У Польщі вийшов друком посібник науковців нашого вишу

У польському місті Кракові побачив світ науково-методичний посібник викладачів нашого вишу: Надії Коцур – доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології та Любові Лохвицької – кандидата педагогічних наук, доцента, заступника декана факультету педагогіки і психології з наукової роботи.  Книга має назву «PODSTAWYBEZPIECZEŃSTWA ŻYCIA I OCHRONYZDROWIA DZIECI W PLACÓWCEWYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO UKRAINY», український аналог – «Основи безпеки життєдіяльності і охорони здоров’я дітей дошкільного віку в Україні».

Підготовлений Надією Коцур і Любов Лохвицькою навчально-методичний посібник головною ціллю передбачає забезпечити реалізацію завдань формування здоров’язбережувальної компетенції та компетенції щодо безпеки життєдіяльності у дітей дошкільного віку, про що зазначено в основних державних документах: новій редакції Базового компоненту дошкільної освіти в Україні та Законі України «Про дошкільну освіту». Його актуальність є безперечною, що й викликало значний науковий інтерес у польських колег, які зробили переклад його теоретичної частини. Практичний блок вміщує конспекти фрагментів опису освітнього процесу різних видів роботи з дітьми в умовах дошкільного навчального закладу (матеріали передового педагогічного досвіду місцевих ДНЗ № 9 і №10 «Сонечко» і «Любавонька»).

Науково-методичний посібник з-поміж інших був прорецензований Президентом Європейської Асоціації наук з Безпеки, доктором габілітованим, професором Краківського педагогічного університету Лешеком Фрідеріком Коженьовські і отримав його схвалення. За його словами, такого змісту літератури в Польщі обмаль, що й спричинило посилену увагу польських колег до кращих здобутків України щодо освітнього осучаснення. Пан професор є частим гостем на конференціях, що зініційовані нашим вишем. Цього року вже всьоме проходила Міжнародна науково-практична конференція «БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ЕКОЛОГІЯ І ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ І МОЛОДІ ХХІ СТОРІЧЧЯ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ» в інтернет-форматі.

Представлений посібник має на меті допомогти вихователям і батькам закріпити та уточнити знання дітей про власне здоров’я та основи безпеки життєдіяльності. Він також може використовуватися студентами під час вивчення курсів «Валеологія» і «Безпека життєдіяльності». Відрадно, що в такий спосіб студентська молодь вивчатиме одну з мов Європейського Союзу – братньої  Польщі, що є надзвичайно вагомим питанням сьогодення.

 

 

 

VІІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ЕКОЛОГІЯ І ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ І МОЛОДІ ХХІ СТОРІЧЧЯ:

СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ»

 

28-29 вересня на базі нашого вишу проходила VІІ-ма Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоров’я дітей та молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи». Її організація здійснювалася відповідно до плану наукових заходів Міністерства освіти і науки України за сприянням Національної академії педагогічних наук України, Європейської асоціації наук з безпеки (Польща), Міжнародної академії безпеки життєдіяльності (Україна), Міжнародної академії культури безпеки, екології і здоров’я та ін.

Проведення VІІ-ої Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоров’я дітей та молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи» здійснювалося за такими напрямами:

• екологічна освіта учителів та викладачів коледжів для сталого розвитку;

• формування екологічної свідомості у дітей, підлітків та студентської

• молоді;

• екологічні та психолого-педагогічні аспекти безпеки життєдіяльності та

• охорони здоров’я;

• медико-біологічні аспекти безпеки життєдіяльності;

• реалізація наступності дошкільної, початкової, середньої і вищої ланок

• освіти в забезпеченні здоров’я дітей, підлітків та молоді;

• здоров’язбережувальний супровід в загальноосвітніх та вищих

• навчальних закладах;

• ефективність здоров’язбережувальних технологій в освітніх закладах.

Метою конференції було забезпечити систематичність, послідовність і наступність у формуванні основ безпеки життєдіяльності, навичок екологічної поведінки в довкіллі та впровадженні здоров’язберігальних технологій в дошкільній, початковій, середній та вищій ланках освіти. Робота інтернет-конференції спланована за такими 2-ма секціями: Секція 1. «Безпека життєдіяльності дітей та молоді»; Секція 2. «Здоров’язбережувальний супровід у системі освіти». З матеріалами конференції (програма, збірник наукових праць та спеціальний випуск часопису «Молодий вчений) можна ознайомитися на сайті університету (https://phdpu.edu.ua ).

Роботі конференції передувала наукова експедиція до 30-ти кілометрової Чорнобильської зони (12 вересня 2017 року), яка відбувалася в рамках Міжнародної співпраці з Європейською Асоціацією Наук з Безпеки (Польща).

Безпосередню участь у експедиції взяли представники польської делегації, серед яких секретар Європейської асоціації наук з безпеки Зенон Войтаніс (Польща), секретар Європейської асоціації наук з безпеки Томаш Валек (Польща), член Європейської асоціації наук з безпеки Зенон Невядомські (Мілан) та викладачі кафедри медико-біологічних дисциплін та валеології Л.П. Товкун, С.І. Горденко, О.А. Палієнко, К.С. Варивода, О.М. Миздренко, Т.Ю. Єрічева.

Програма наукової експедиції до 30-ти кілометрової Чорнобильської зони включала:

−     відвідування сіл Залісся і Копачі (огляд уцілілих будівель);

−     проїзд повз дезактивований Рудий ліс на місці західного радіоактивного сліду від першого, найпотужнішого викиду від вибуху 4-го енергоблоку;

−     відвідування м. Прип’ять, покинутого жителями понад чверть століття тому («чортове колесо», дитячий садок і школа, міський басейн р. Прип’ять, стадіон, кінотеатр «Прометей», пристань з затопленим причалом, будівлю міліції з СІЗО, будівлю міськвиконкому − перший штаб ліквідації наслідків аварії, готель «Полісся», де був спостережний пункт коректування вертолітних операцій над руїною 4-го реактора, лікарня, яка прийняла перших постраждалих від аварії та її ліквідації);

−     відвідування Чорнобильської АЕС: меморіал біля адміністративного корпусу, Саркофаг − оглядовий майданчик, об’їзд навколо території ЧАЕС, їдальня ЧАЕС.

Учасники наукової експедиції власними дозиметрами (радіометрами) проводили фіксацію даних за всім маршрутом відвіданих місць. Контрольні заміри проводилися в м. Переяслав-Хмельницький та м. Київ. Екскурсія також супроводжувалася фото- та відео- реєстрацією.

Варто також зазначити, що в рамках міжнародної співпраці до членів Європейської асоціації наук з безпеки в 2017 році було прийнято викладачів вишу: Н.І. Годун, О.О. Костенко, Л.В. Яценко, С.І. Горденко, Н.І. Самойленко, О.А. Палієнко, С.І. Герасіну, З.В. Гуріна, Л.М. Коцур, К.С. Вариводу, Ю.Л. Козубенка, О.М. Миздренко, Т.Ю. Єрічеву, М.А. Буц. Сертифікати про підвищення кваліфікації в галузі науки сек’юритологія отримали викладачі кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології: Коцур Надія Іванівна – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», заступник голови наукової ради EAS; Товкун Лідія Павлівна – кандидат історичних наук, доцент кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Годун Наталія Іванівна – кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Горденко Світлана Іванівна – кандидат історичних наук, доцент кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Палієнко Ольга Адольфівна – кандидат історичних наук, доцент кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Варивода Катерина Сергіївна – кандидат історичних наук, старший викладач кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Козубенко Юрій Леонідович – кандидат історичних наук, старший викладач кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Миздренко Оксана Миколаївна – кандидат історичних наук, старший викладач кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Єрічева Тамара Юріївна – старший викладач кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Буц Марина Анатоліївна – викладач кафедри медико-біологічних дисциплін ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Також було обговорено перспективи подальшої роботи Європейської асоціації наук із безпеки та польських вишів з Переяслав-Хмельницьким педагогічним університетом імені Григорія Сковороди, які посилять інтеграцію природничої та гуманітарної науки, освіти і практики, збагатять науковий соціум новими концептуальними підходами до безпеки в площині «людина-суспільство-природа».

 

 

 

 

Згідно УКАЗУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №251/2017 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України» КОЦУР НАДІЇ ІВАНІВНІ − завідувачеві кафедри, професору державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», присвоєно почесне звання «ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОСВІТИ УКРАЇНИ»

 

Шановна Надія Іванівна!

Прийміть найщиріші вітання із присвоєнням почесного звання, побажання незгасимого оптимізму, творчої наснаги, вагомих досягнень у здійсненні всього задуманого на довгі-довгі роки та нових здобутків у роботі й наукових пошуках. Заслужену нагороду принесли Вам глибоке знання справи, якій присвятили все своє життя, самовіддана творча праця та великий талант.

Нехай Ваша енергія, багатий досвід, невичерпний інтелектуальний потенціал якнайкраще служать рідному Університету та на благо України!

 

Переглянути УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №251/2017 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України» https://www.president.gov.ua/documents/2512017-22438

 

 

 

 

 

Свіжі новини із науково-організаційної та педагогічної діяльності кафедри ви можете переглянути на сторінці нашої групи у соціальній мережі Facebook:

https://www.facebook.com/groups/379723765717191/

 

 www.facebook.com/groups/379723765717191/